råd till rengöring av fog på kakelgolv

Så rengör du fog och kakel – Produkter, material och tekniker

Att rengöra kakel och fog är ett rätt okomplicerat jobb. Detta är en sanning så länge du har den rätta kunskapen gällande de rätta rengöringsprodukterna och teknikerna. Men det är sak man bör se upp med, och det är hur det påverkar de porösa fogarna mellan kakelplattorna.

Fantastiska råd för att rengöra fogar

Smuts och damm bildar beläggningar på ytan av kaklet. Det första rådet då du ska rengöra kaklet är att först ta bort allt löst och torrt smuts ovanpå innan du applicerar någon sorts vätska. Men inte ens dem mest noggranna förberedelsen kan ta bort all smuts som ligger på ytan av materialet. Ha detta i åtanke då du använder moppen eller sprayar på rengöringsmedel, att smutsen gärna åker ner i de mer nedsjunkna fogarna. Där samlas det ofta som beläggningar och letar sig in i materialet i fogarna.

Nedfläckningen av fogarna sker gradvis, och kommer troligtvis snabbt att få ditt golv att se gammalt och fult ut. Många börjar försöka att rengöra fogarna ordentligt utan att tänka på vad det kan göra för utseendet av deras kakel. Många gånger så får man inte heller de resultat alls som man ville ha och det kan kännas överväldigande att avsluta.

Det är därför viktigt att vara utrustad med en detaljerad information om hur man utför en ordentlig rengöring av ett kakelgolv. Om du kan detta kommer det leda till att dina golv ser renare ut längre och det kommer att förlänga livslängden på både kaklet och på fogarna. De följande råden har satts ihop av experter för att ge dig en bra lösning på hur du får bort smutsbeläggningar från dina fogar.

Moppa

Först och främst, det är viktigt att du tänker dig för då du moppar. Smuts på ytan lägger sig snabbt i fogarna om det får chansen. Eftersom materialet i fogarna är poröst så blir det sedan ännu svårare att få rent.

Rätt rengöringsmedel

För det andra, se till att du har hittat det bästa rengöringsmedlet du kan få tag på. Många produkter man kan köpa i affärerna kan ge ett otillfredsställande resultat eller till och med lämna en beläggning efter sig på ytan av fogen. Detta kommer allt efter tiden går dra till sig ännu mera smuts och vara ännu svårare att få bort.

Använd EJ blekmedel

För det tredje, det är viktigt att du aldrig använder blekmedel på dina fogar. Många tror att detta är det enda sättet att få dem rena, baserat på dåliga resultat innan. Blekmedel är inte ett passande rengöringsmedel för fogar. Det bryter ned materialet och kommer med tiden helt söndra det. Det är också möjligt att blekmedlet kan skada eller bryta ned även ytskiktet på kaklet.

Använd EJ stålborste

För det fjärde, det är viktigt att du inte använder stålborste. Det kan vara en tuff uppgift att rengöra fogar, men en stålborste kommer troligen bara att skada fogen istället för att rengöra den. Det finns särskilda borstar på marknaden för ändamålet som är mjukare än stål, men som ändå skrubbar rent utan att skada.

Det bästa tipset är dock att du ser till att du är kunnig då det gäller produkter, material och tekniker att använda. Du kan också alltid rådgöra med en professionell städfirma i Lerum för att se vad du kan göra åt dina smutsiga fogar. Att vara välinformerad leder till att du lyckas med ditt projekt och att du får fantastiska resultat, gång efter gång.